Foto exoskelet March4
Tweakers.net TU Delft

March IV exoskelet gedemonstreerd

Het studententeam van TU Delft heeft de vierde versie van het March-exoskelet waarmee een dwarslaesiepatiënt kan opstaan en kan lopen gedemonstreerd. De March IV biedt meer bewegingsvrijheid en stabiliteit omdat nu ook een zijwaartse pas mogelijk is. Het nieuwe apparaat is kleiner en lichter waardoor het makkelijker is om aan te trekken en te transporteren.

 Het nieuwe prototype heeft een extra heupgewricht wat zijwaartse beweging mogelijk maakt. Bij vorige versies was het alleen mogelijk om vooruit te lopen. Ook staat de drager van het exoskelet door de toevoeging van het nieuwe gewricht stabieler op de grond. De huidige versie werkt nog met een bedrade afstandsbediening die in een kruk is verwerkt. Het studententeam wil die draadloos maken

Met het exoskeletontwerp kunnen dwarslaesiepatiënten opstaan en lopen. Volgens het team zijn belangrijke wensen van gebruikers het hebben van meer balans en het op langere termijn kunnen lopen zonder krukken. Lopen zonder krukken is met dit ontwerp nog niet mogelijk. Wel moet dit ontwerp zorgen voor meer balans bij toekomstige ontwerpen. Er zitten namelijk druksensoren in de voetzolen van het nieuwe exoskelet. Deze sensoren verzamelen data waarmee onderzoek gedaan kan worden naar 'de mogelijkheden van balans'. Met deze data kan de balans van het apparaat in de komende jaren verder worden verbeterd.

Voor het ontwerp zijn de 25 studenten ruim zes maanden op vrijwillige basis aan het werk geweest. Ieder jaar is er een nieuw team van TU Delft-studenten dat aan het exoskelet werkt. Deze groep verbetert het ontwerp van de voorgaande groepen. Daarvoor werkt de groep samen met een dwarslaesiepatiënt en experts van de verschillende Sint Maartenskliniek-vestigingen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/152060/studenten-tu-delft-tonen-nieuwe-versie-exoskelet-met-meer-bewegingsvrijheid.html