H&J

Google presenteert liveondertiteling

Over onderstaand artkel is nu inmiddels meer nieuws verschenen op Nu.nl. Enkele quotes uit dit artikel:

Voor doven en slechthorenden zijn de meeste functies van smartphones goed te gebruiken, maar telefoneren en de consumptie van media met geluid kunnen nog altijd een obstakel vormen. Met de snelle verbetering van spraak-naar-tekst-technologie begint daar verandering in te komen.

Later dit jaar zal het op de nieuwste Pixel-telefoons van Google mogelijk worden om liveondertiteling aan te zetten bij alle video's en geluidsbestanden

Omdat de ondertiteling geheel op het apparaat plaatsvindt, verschijnen teksten zodra ze zijn uitgesproken bijna zonder vertraging. De functie werkt ook offline, bijvoorbeeld met podcasts die al eerder zijn gedownload. Nadeel van de offlineverwerking is dat hiervoor een taalmodel naar de smartphone moet worden gedownload. Voorlopig is alleen voor het Engels zo'n model beschikbaar, dus Nederlanders zullen nog even op de functie moeten wachten.

In dit artilkel op NU.nl is sprake van Live Caption: liveondertiteling voor slechthorenden:

Met de functie Live Caption wordt het ook mogelijk om liveondertiteling te zien bij alles wat op een Android-smartphone gebeurt. Video's, podcasts en andere media met spraak worden op het scherm ondertiteld. Dat moet het voor doven en slechthorenden makkelijker maken om hun smartphone te gebruiken.

Het wordt voor hen ook mogelijk om te telefoneren zonder geluid of spraak. De stemassistent van Google kan de telefoon opnemen, waarna de woorden van de beller op het scherm worden uitgeschreven. Vervolgens is het mogelijk om te reageren door te typen. De stemassistent leest die tekst dan weer voor.

Google demonstreerde ook hoe de stemherkenning van het bedrijf kan worden aangepast voor mensen met een ongebruikelijk stemgeluid, zoals mensen met spierziektes. Op termijn moet het mogelijk worden om de Google Assistant te trainen op het specifieke stemgeluid van een spreker. Mensen met een spraakhandicap kunnen zich op de site van Google aanmelden om de technologie te verbeteren.