Visualisatie hand, electroden, band bovenarm en vastpakken voorwerp
Inverse, april 23rd 2020

Verlamde hand beweegt en voelt weer

Het is hersenwetenschappers gelukt om de hand van een man die sinds 10 jaar grotendeels verlamd was weer te laten 'voelen' door middel van een implantaat. De proefpersoon kon 10 jaar gelden alleen zijn schouders nog bewegen.
In 2016 kon hij zijn verlamde rechterhand dankzij een brein-computerverbinding al weer bewegen via een implantaat, die hem in staat stelde om met zijn gedachten zijn eigen arm te laten bewegen.
Nu is het team wetenschappers er ook in geslaagd in een laboratorium omgeving zwakke huidsignalen te detecteren. Zijn hand blijkt ondanks de dwarslaesie zwakke signalen naar zijn hersenen te sturen, alleen neemt hij een aanraking van zijn hand niet bewust waar. Door het implantaat iets anders af te stellen, registreert dat nu ook die zwakke huidsignalen.

Dit is een stap in de goede richting, maar volgens eurowetenschapper Nick Ramsey van het UMC Utrecht ‘Over jaar of dertig hebben we misschien een systeem waarmee iemand thuis een arm kan bewegen.’

Onderstaand de afbeelding uit het duidelijke artikel van De VolkskrantWetenschap van 29 april. Gedetailleerde broninformatie kun je vinden in het artikel in Cell Journal van 14 maart en het artikel van 23 april in Inverse.
 Afbeelding die werking toont