H&J

Vakantie 2010: Stockholm

In Stockholm hebben we een aantal dagen overnacht in hotel Freys, vlak tegenover het treinstation.
Het is een prettig hotel in het centrum, de mensen van de receptie zijn vriendelijk en behulpzaam.

Het is het best om een parkeerplaats te reseveren bij het hotel (ca. € 35,- per dag) dan kun je direct van het hotel naar de auto. Er is ook een Q-park vlakbij (ca. € 45,- per dag), maar we konden niet gelijkvloers bij de auto komen.  We hadden en 2 persoons kamer geboekt, maar kregen een 1 persoons aangpaste kamer met (bed)bank. Daarvoor hebben we achteraf restitutie ontvangen.

Stockholm is een mooie stad, wel wat glooiend, vooral de oude stad is best steil.
Veel oude en sierbestrating bestaat uit kinderkopjes, we hebben daarom veel gebruik gemaakt van de handbike, dan kun je veel fijner over die bestrating. We hebben veel van de stad en omgeving gezien met onze handbikes. Onder nog wat wetenswaardigheden, doe er je voordeel mee.

Het VVV is geen betrouwbare bron voor rolstoelers. <BR>We wilden een rondvaart maken, maar op het VVV werd verteld dat de boten niet zonder trappen toegankelijk waren. Dat hebben we vervolgens ook bij het kantoor van Stockholm sightseeing nagevraagd. Het blijkt dat bij Stromkajen (Grand Hotel) je prima aan boord kunt via een ramp: de bemanning is behulpzaam en er zijn 3 rolstoelplekken.

Het Vasa museum is goed toegankelijk en mooi en interessant om te bekijken.
Het is echt niet de schuld van de Nederlanders ;-)

De changing of the guards bij het paleis viel nogal tegen. Het is er erg druk en moeilijk om wat te zien.
Ten eerste is de opgang erg steil, maar we kregen gelukkig wat hulp van anderen, maar er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met rolstoelers. Niemand vertelt je waar je het beste kunt staan en je wordt zomaar achteruit gedirigeerd, met als gevolg dat je niets te zien krijgt door al het volk dat voor je gaat staan.

We zijn ook naar Skansen geweest, het open lucht museum, via de Hazelius entrance. Dit is de minst steile ingang, rolstoelers kunnen gratis met het treintje omhoog. Volgens de kaartverkoper was het boven vlak terrein, maar dat bleek niet waar te zijn. Het was een nogal glooiend terrein, waar we zonder hulp maar en klein deel hebben kunnen zien.