H&J

Publii website

In een discussie over website bouw en onderhoud met mijn vriend Albert kreeg ik een goede tip van hem: kijk eens naar Publii. Voor mijn website gebruikte ik tot dan toe Joomla!. Ik had ook wel eens naar Wordpress gekeken, maar dat is ook geen oplossing voor mijn ergernissen:

  • Joomla! en Wordpress zijn content management systemen (CMS) bestaande uit open source componenten die regelmatig moeten worden geupdate wegens security problemen. Hierdoor heb ik min of meer verplicht onderhoud aan de site, waar ik niet op zit te wachten.
  • Onderhoud van de site kan alleen online, je kunt natuurlijk wel off-0line een stukje maken en dat online kopieeren maar je kunt je site niet off line bekijken.
  • De website laadt niet al te vlot, wellicht tengevolge van die CMS (componenten).

Dus heb ik maar eens naar Publii gekeken en dat is me erg goed bevallen!

Ik heb het Simple blog style theme gebruikt als basis van de website, dat past goed bij de opzet van mijn site. Voor de blog comments heb ik Disqus gebruikt dat out-of-the-box door Publii wordt ondersteund: alleen even de Disqus  naam invullen!
Alleen stond het mij niet aan dat ook de home page blog style was, dus daarvoor heb ik wat moeten tweaken. Op https://publii.ticksy.com/ticket/1198491/  vond ik een blog met hints hoe je dat kan doen. Dat blijkt helemaal niet zo moeilijk, want de opmaak van het thema  site wordt bepaald, en kun je dus aanpassen door de files in de MacOs folder Documents\Publii\sites\<website>\input\themes\Simple. De opmaak van de home page wordt door Index.hbs bepaald. Ik heb de datum en navigatie uit de index.hbs file verwijderd en de inhoud uit de post.hbs file gebruikt, daardoor komt het nieuwste artikel op de home page. Dus alleen nog de datum van mijn home page artikel op 2030 te gezet.
Verder heb ik ook nog wat geknutseld aan de title van een tag pagina, daar stond "Tag: ..." en dat vind ik niet mooi. Na even zoeken bleek dat in de input\config\site.config.json file te staan, dus ook even aangepast. 
Kortom: Even puzzelen en je bent klaar!

Daarmee heb je een razendsnelle site zonder gedoe met uitstekende off-line editing functionaliteit: wat wil je nog meer? Er is een Wordpress importeer tool, maar anders ben je met wat knippen en plakken ook zo over en aangenaam verrast......