Dolphin matras
https://joerns.nl/product/dolphin/

Anti decubitus matras

Door omstandigheden belande ik in het UMCG ziekenhuis voor een decubitus operatie.
Tot mijn vreugde bleek ik een bed met een speciale anti decubitus matras te krijgen, een zogenaamde Dolphin matras, die het mogelijk maakt om langdurig in dezelfde houding te liggen. zonder dat er drukplekken (decubitus) ontstaan.

Na de operatie was mij door het UMCG in het vooruitzicht gesteld dat ik geen Dolphin matras thuis of in een verpleeginrichting zou kunnen krijgen voor de weken dat ik nog moet liggen i.v.m. wondgenezing. Dat zou betekenen dat ik elke 3 uur met thuishulp moet worden gedraaid, in wisselligging ter voorkomen van drukplekken. Een stressvol vooruitzicht met onhaalbare thuis belasting.
Hierdoor ben ik dan enigszins bezwaard in verpleeginrichting Maartenshof opgenomen. Daar had ik een standaard anti decubitus matras, waarop ik elke 3 uur gedraaid moest worden. Bij de intake met ergotherapie bracht ik de Dolpin matras ter sprake, waarop de ergotherapeut besliste om toch te proberen die aan te vragen. Even later hoorde ik van de afdelingsarts dat e.e.e.a de volgende dag geleverd zou worden. In afwachting hiervan een stuk opgeluchter.
En de volgende dag.... werd die matras geleverd! Echt een verademing, voor mij minder gedoe en voor de verpleging al gauw 6 keer een kwartier minder werk.

Bottom line: een Dolphin matras kan in een verpleeginrichting maar ook thuis worden geleverd, alleen weet niet iedereen dat. Voor een verpleeginrichting, die een bedrag per dag van de verzekeraar ontvangt, zijn de kosten van een Dolphin matras hoger dan die van een standaard anti decubitus matras.
Dank aan Maartenshof dat ze de voor mij fijnste keuze hebben gemaakt!